אצל רובנו אלכוהול מזוהה עם בילויים ופעילויות חברתיות מהנות. הרי כך מציגים לנו את האלכוהול בכל פרסומת. אך עבור למעלה מ 70,000 ישראלים, לאלכוהול יש גם צד אחר – התמכרות לאלכוהול ומחיר אישי כבד. בעוד האלכוהול מזוהה בתרבות שלנו עם הנאה ובילויים, עובדתית הוא גורם להתמכרויות, אלימות, תאונות דרכים ומחלות שונות.
לא רק מכורים לאלכוהול נפגעים ממנו, ישנם אנשים בעלי דפוסי שתיית אלכוהול גדולים שאינם מכורים, אך בכל זאת חשופים לסכנות הבריאותיות שגורם האלכוהול. ואם הזכרנו את תאונות הדרכים, גם פעם אחת בחיים ששתיתם אלכוהול ונהגתם יכולה להרוס לכם ולאחרים את החיים.
הנזקים הבריאותיים של אלכוהול
גם אם אין מדובר בהתמכרות לאלכוהול, וגם אם אין צורך בגמילה מאלכוהול, עדיין כדאי לצמצם את השימוש באלכוהול. אלכוהול גורם למגוון בעיות רפואיות בטווח הארוך, בעיות הכוללות: יתר לחץ דם, שבץ מוחי, מחלות לב, מחלות כבד, סוגים שונים של סרטן, פגיעה במערכת החיסונית, דמנציה, אי ספיקת כליות ועוד.
ולצד הנזקים לטווח הארוך, אלכוהול יכול לגרום לנזקים כבדים גם בטווח הקצר. למשל הרעלת אלכוהול יכולה להתרחש בעקבות שתייה מוגזמת וחד פעמית, זהו מצב מסכן חיים.
ההשפעות העקיפות של אלכוהול
אלכוהול פוגע בשיקול ומהירות התגובה, ולכן ידוע כי בשום פנים ואופן אסור לנהוג תחת השפעת אלכוהול. אך בכל זאת אלכוהול הוא אחד הגורמים לתאונות דרכים ונראה שהוא פוגע מספיק בשיקול הדעת על מנת לגרום לאנשים לנהוג למרות שהם שתו. באופן כללי אלכוהול מביא להתנהגות לא אחראית, כמו קיום יחסי מין לא מוגנים (המעלה את הסיכון למחלות מין והריונות לא רצויים), ואף מוביל אנשים לאלימות.
כאשר שתיית האלכוהול הופכת להתמכרות
במקרים מסוימים שתיית האלכוהול הופכת להתמכרות, זהו תהליך הדרגתי. אנשים מסוימים הם בעלי סבירות גדולה יותר ליפול להתמכרויות, יכולות להיות לכך סיבות גנטיות וגם סיבות נפשיות או השפעות סביבתיות.
לצד הנזקים הבריאותיים, התמכרות לאלכוהול פוגעת מאוד ביכולת לנהל חיים תקינים. המכורים מתעדפים אלכוהול על פני מערכות יחסים, עבודה וכל פעילויות החיים. הם אינם מסוגלים לתפקד באופן תקין והדבר משפיע עליהם ועל הסביבה הקרובה.
גמילה מאלכוהול היא אינה דבר קל. אלכוהול גורם לתסמיני גמילה ולעתים יש צורך באשפוז וטיפול תרופתי. ולצד הגמילה הפיזית, מדובר בדרך ארוכה של שיקום וטיפול נפשי. יש צורך להעניק למטופל כלים על מנת לפרוק מתחים ולהתמודד עם אתגרים נפשיים, על מנת למנוע את חזרתו אל הרגל השתייה. זוהי לא רק הפסקת השתייה, אלא שינויי בכל הרגלי החיים.